Advertentie
1454×183-2

Guido van Hengel is de nieuwe hoofdredacteur van de Nederlandse Boekengids

De Nederlandse Boekengids werd tien jaar geleden als volledig zelfstandig algemeen cultureel en literair publiekstijdschrift opgericht door Merlijn Olnon, die sindsdien aan het roer stond als hoofdredacteur en directeur-uitgever.

Nadat het nulnummer in oktober 2015 het licht zag, maakte Olnon met een vaste én voortdurend verjongende kernploeg van door hem bijeengebrachte redacteuren negen jaargangen van ieder zes nummers, online twee tot drie stukken per week — bij elkaar bijna 1.250 boekenessays met een gemiddelde lengte van 2.500 woorden. Het aantal lezers groeide ondertussen gestaag van de initiële 350 naar ca. 24.000 vaste, en 150.000 per jaar in totaal.

Maar liefst tien Nederlandse en Belgische universiteiten hebben inmiddels al jaren instellingsbrede abonnementen voor al hun studenten en medewerkers. Daarnaast zijn de langlopende samenwerkingen met Boom, Prometheus, Ambo|Anthos, Harvard en Princeton University Press enerzijds en het NIAS, de Joost Zwagerman Essayprijs, de Van Bijleveltstichting, het Letterenfonds en het Cultuurfonds al jaren van onschatbare waarde voor het overleven van de Boekengids, evenals de vele trouwe vrienden die daaraan met hun pen en met giften bijdragen:

Na me in de nasleep van de door Halbe Zijlstra ingezette cultuurafbraak tien jaar lang met hart en ziel inhoudelijk en organisatorisch te hebben ingezet voor de opbouw en consolidatie van de Nederlandse Boekengids is de tijd nu rijp voor een opvolger die met nieuwe energie en ideeën de uitdagingen van deze nieuwe tijd tegemoet treedt. Ik blijf me ondertussen in alles wat ik doe met overtuiging inzetten voor de kruisbestuiving tussen literatuur, wetenschap en publiekscultuur, en zal dat bij de Boekengids meer op de achtergrond gaan doen.

Olnon blijft als acquirerend redacteur actief op enige afstand van de productieredactie en blijft daarnaast voor de voorzienbare tijd aan als directeur-uitgever.

***

Met het eerstvolgende nummer neemt historicus Guido van Hengel het hoofdredactionele stokje over. Hij is geen onbekende voor het blad. Behalve dat hij zelf ook voor de Nederlandse Boekengidsheeft geschreven, was hij enkele jaren op de achtergrond betrokken als acquirerend redacteur. Guido werkte op universiteiten en op redacties, voor onderwijs- en cultuurinstellingen, en heeft een grote liefde voor het maken van bladen: van zines tot intellectuele tijdschriften. Zijn ambitie voor de Boekengids is om te (blijven) zoeken naar verbeelding en vreemdheid in de driehoek van wetenschap, literatuur en cultuurkritiek:

Ik zie het in deze tijd als een vorm van verzet om een papieren tijdschrift te maken met daarin lange, diepgravende en erudiete artikelen. Ik hoop dat alle Nederlandse lezers en schrijvers hun keukentafels vrij maken om daar ons tijdschrift open te slaan en dan traag en aandachtig te lezen en te denken. Eventueel met de pen in de hand.

***

Binnenkort zullen we bij de gelegenheid van het verschijnen van een nieuw nummer de vetrekkende hoofdredacteur uitzwaaien en — vooral — de nieuwe verwelkomen. Natuurlijk willen we dat doen met onze medewerkers, auteurs en relaties. Een uitnodiging volgt snel.