2022#1 (februari / maart)
Politiek & Maatschappij
publieke ruimte
cultuurkritiek
recht
recht
‘Een dingetje waar millennials eventjes last van hebben’: de wooncrisis in Nederland
door Pieter Kranenborg
Een van de meest pijnlijke en polariserende aspecten van de Nederlandse woningcrisis is het middels ‘bakfietsgentrificatie’ uitdrijven van minder vermogende wijkbewoners, iets waar Massih Hutak zich in zijn nieuwe boek met recht woedend over maakt. Toch, meent Pieter Kranenborg, moet dat proces in een bredere context worden gezien. Die context biedt Hans de Geus, met zijn structuuranalyse van vijfentwintig jaar liberaal woningbeleid, en zijn waarschuwing voor een dreigende tweeklassenmaatschappij.
- Hans de Geus, Hoe ik toch huisjesmelker werd: over woonarmoede en ongelijkheid (Wereldbibliotheek 2021), 296 blz.
- Massih Hutak, Jij hebt ons niet ontdekt, wij waren hier altijd al (Pluim 2020), 232 blz.
De ethiek van het zwijn-worden
door Murat Aydemir
Kan seks politiek en bevrijdend zijn? Een lastige vraag, die alleen maar complexer wordt gemaakt door de vele vormen die seks kan hebben. Murat Aydemir bespreekt de politieke implicaties van het zelfbenoemde homozwijn. ‘Ja, we hebben het hier over hele wilde orgieën.’
- João Florêncio, Bareback Porn, Porous Masculinities, Queer Futures: The Ethics of Becoming-Pig (Routledge 2021), 198 blz.
Oorlog(srecht) of vrede: de paradox van de pax Americana
door Barbara Oomen
Aan de hand van Samuel Moyns boek Humane neemt Barbara Oomen de paradoxale beoefening van ‘vreedzame’ oorlog onder de loep. ‘Zou het kunnen dat al die ontwikkelingen in het internationale humanitaire recht, het internationaal strafrecht en de mensenrechten afleidden van de kern: het misdrijf dat oorlog is?’
- Samuel Moyn, Humane: How the United States Abandoned Peace and Reinvented War (Farrar, Straus and Giroux 2021), 416 blz.
De grenzen aan het recht: (on)begrensde vrijheden
door Wiebe Hommes
De Amerikaanse rechtspraak is extreem gepolitiseerd – ofwel: de politiek is extreem gejuridiseerd. Dat heeft alles te maken met de manier waarop de rechter aan de grondwet toetst. Nederland heeft die toetsing niet, maar is voor rechterlijke bescherming tegen de wet afhankelijk van mensenrechtenverdragen. Bespreker Wiebe Hommes neemt de situatie in de VS als aanleiding voor een grotere vraag: wat zijn de grenzen aan het recht?
- Jamal Greene, How Rights Went Wrong: Why Our Obsession with Rights Is Tearing America Apart (Houghton Mifflin Harcourt 2021), 336 blz.
- Samuel Moyn, Not Enough: Human Rights in an Unequal World (Harvard University Press 2019), 296 blz.
- Hurst Hannum, Rescuing Human Rights: A Radically Moderate Approach (Cambridge University Press 2019), 240 blz.
- Jessica Whyte, The Morals of the Market: Human Rights and the Rise of Neoliberalism (Verso 2019), 288 blz.
Toen & Nu
oudheid
dekolonisatie
Theekopjes, wassen beelden en medaillons
door Jacqueline Klooster
In haar nieuwe, rijk geïllustreerde boek volgt Mary Beard de beeldreceptie van de eerste twaalf Romeinse keizers van de oudheid tot de negentiende eeuw. Jacqueline Klooster leest deze geschiedenis en zet een aantal keizersportretten op een rij, variërend van verbeeldingen van machtsverheerlijking tot afschrikwekkende waarschuwingen voor megalomanie.
- Mary Beard, Twaalf keizers: De verbeelding van macht, van de antieke wereld tot nu (vert. Brenda Mudde & Maarten van der Werf) (Athenaeum-Polak & Van Gennep 2021), 416 blz.
Gevangen: Indonesische dekoloniale denkers in vertaling
door Sadiah Boonstra
De gedeelde Nederlands-Indonesische geschiedenis houdt de gemoederen flink bezig. Daarbij is te merken dat Nederlandse uitgevers zich meer en meer inspannen om naast (nieuwe) Nederlandse inzichten, interpretaties en perspectieven ook Indonesische te laten klinken. Dat resulteerde afgelopen jaar onder meer in een uitgave van de privébrieven van de eerste premier van Indonesië en in heruitgaven van de beroemde romans van Pramoedya Ananta Toer. Maar het heruitgeven van historisch antikoloniaal werk in de tegenwoordige taal van de voormalige kolonisator is een waagstuk dat uiterste oplettendheid vereist. Sadiah Boonstra leidt ons door het mijnenveld.
- Pramoedya Ananta Toer, Kind van alle volken (vert. Don van Minde & Luc Petersen) (De Geus 2021), 384 blz.
- Pramoedya Ananta Toer, Aarde der mensen (vert. Ina E. Slamet-Velsink & Jos Versteegen) (De Geus 2021), 464 blz.
- Soetan Sjahrir, Wissel op de toekomst: brieven van de Indonesische nationalist aan zijn Hollandse geliefde (red. Kees Snoek) (Van Oorschot 2021), 280 blz.
Wetenschap & Wij
taal
klimaat
wetenschapsbedrijf
Woorden wegen zwaarder als je denkt
door Marjolijn Voogel
Alomtegenwoordig en tegelijk grotendeels onbekend: de normen die de taal, ons meest belangrijke instrument, structureren en bepalen. Waarom bestaat er zoiets als een ‘standaardtaal’? Wanneer is fout ook echt fout, wie bepaalt dat, en waarom zou je? Marjolijn Voogel neemt ons mee op een excursie door het onuitputtelijke veld van de historische taalsociologie.
- Nicoline van der Sijs, Taalwetten vinden en maken: het ontstaan van het Standaardnederlands (2022#1 2021), 622 blz.
- Nicoline van der Sijs, 15 eeuwen Nederlandse taal (Sterck & De Vreese 2019), 256 blz.
- David Shariatmadari, Don’t Believe a Word: The Surprising Truth About Language (W.W. Norton 2019), 336 blz.
Levenswerk
door Frans W. Saris
Als schrijver, bestuurder en wetenschapper wijdt Louise Fresco zich al decennia aan wereldvoedselvraagstukken. In haar laatste roman De planenjager uit Leningrad blikt ze terug op het leven en werk van de Sovjet-plantkundige Nikolaj Vavilov. Frans Saris leest het als een bevlogen pleidooi voor biotechnologie, genetische modificatie en politieke interventie, maar vooral als een ode aan kennis en vindingrijkheid.
- Louise O. Fresco, De plantenjager uit Leningrad (Prometheus 2021), 320 blz.
- Ingrid de Zwarte & Jeroen Candel (reds.), 10 miljard monden: hoe we de wereld gaan voeden in 2050 (Prometheus 2020), 384 blz.
Hoe woke mag wetenschap zijn?
door Jonathan Soeharno
‘Waar taal als misbruikend machtsmiddel of zelfs geweld geldt en de subjectieve ervaring als norm, is niemand veilig. Om vreedzaam samen te leven zijn wel degelijk gedeelde feiten en gedeelde (morele en juridische) normen nodig.’ De in integriteitsvraagstukken gespecialiseerde ethicus en rechtsfilosoof, advocaat, bestuurder en politicus Jonathan Soeharno roept ons op de discussie over ‘wokeness’ en ‘cancel culture’ boven potentieel polariserende identiteitspolitieke standpunten uit te tillen — maar graag wel zonder het kind met het badwater weg te gooien.
- Helen Pluckrose & James Lindsay, Cynical Theories: How Universities Made Everything about Race, Gender, and Identity – and Why This Harms Everybody (Pitchstone Publishing 2020), 351 blz.
Kunst & Literatuur
boekencultuur
oeuvre
schrijvers over schrijvers
roman
roman
beeldende kunst
‘Als er een probleem is, moet je het gewoon oplossen’: een interview met Ellah Wakatama
door Vamba Sherif
Op de vorige editie van Winternachten sprak schrijver Vamba Sherif met Ellah Wakatama. De van origine Zimbabwaanse Wakatama begon ooit als uitgeefassistent bij Penguin Classics, was als senior redacteur verbonden aan Jonathan Cape en Random House en is tegenwoordig redacteur voor het Schotse Canongate en voorzitter van de invloedrijke Caine Prize for African Writing. Ze sprak op het festival over haar loopbaan, Afrikaanse schrijvers en redacteuren in de marge van de westerse boekenwereld, en de noodzaak een eigen Afrikaanse boeken- en uitgeefinfrastructuur te ontwikkelen. Sherif werkte het gesprek voor de Nederlandse Boekengids om.
Het cadeau van een dankbare lezer
door Marjoleine de Vos
Uit enthousiasme en nieuwsgierigheid nam Lodewijk Verduin het op zich iedere bladzijde van Jeroen Brouwers’ grootse oeuvre te behandelen in zijn boek Eenzaamheid in eindeloos meervoud. Het is een plezier, voor de betreffende schrijver en voor de lezer, om zo door een oeuvre geleid te worden, schrijft Marjoleine de Vos.
- Lodewijk Verduin, Eenzaamheid in eindeloos meervoud: het oeuvre van Jeroen Brouwers (Atlas Contact 2021), 256 blz.
Prooi: naast Peter Verhelsts «memoires van een luipaard»
door Valentijn Hoogenkamp
Peter Verhelst wint de Constantijn Huygensprijs. Het juryrapport rept van zijn ‘literaire onrust die naar een geheel eigen universum leidt, soms prachtig intuïtief, soms donker, kritisch en pulserend.’ Voor onze reeks ‘Schrijvers over schrijvers’ schreef Valentijn Hoogenkamp een literaire bespreking van Verhelsts relatief onbekende memoires van een luipaard, waarin de grenzen tussen deze twee schrijversuniversa steeds dunner worden.
- Peter Verhelst, memoires van een luipaard (Prometheus 2001), 103 blz.
Het ongemakkelijke huwelijk tussen Anil Ramdas en de waarden van het Westen
Aan de hand van de semi-autobiografische roman Badal (2011) ontleedt Annelies van der Meij Anil Ramdas’ worsteling met de Verlichtingsidealen van het Westen. Die bleken onlosmakelijk verweven te zijn met kolonialisme en onderdrukking.
- Anil Ramdas, Badal (De Bezige Bij 2011), 411 blz.
Blijven proberen, steeds opnieuw
door Arjen Fortuin
De net verschenen, vuistdikke metaroman van Auke Hulst wordt alom geprezen. Arjen Fortuin, die jarenlang recensies bij hem bestelde namens NRC Handelsblad, herkent in De Mitsukoshi Troostbaby Company een staalkaart van de thema’s die Hulst al sinds het begin van zijn schrijverschap aan het uitdiepen is.
- Auke Hulst, De Mitsukoshi Troostbaby Company (Ambo|Anthos 2021), 608 blz.
Troebele geschiedenis
door Linde Luijnenburg
De producties van avant-gardecineast Jonas Mekas (1922-2019) werden lange tijd zonder uitzondering als autobiografisch bestempeld, ondanks het troebele verleden van de Litouwse kunstenaar. Linde Luijnenburg leest Peter Delpeuts onderzoek naar Mekas’ verzwegen oorlogservaringen en verkent de grenzen van hun auteur- en kunstenaarschap.
- Peter Delpeut, Het vergeten kwaad: de herinneringen van cineast Jonas Mekas (Atlas Contact 2021), 224 blz.