2022#1 (voorjaar) (voorjaar)
Kunst & Literatuur
cultuurwetenschap
roman
roman
film
roman
poëzie
biografie
roman
roman
boekencultuur
Inleiding: het platteland – de idylle voorbij?
door Esther Peeren
Waar de aandacht in de politiek, in maatschappelijke debatten en in de literatuur de laatste decennia vooral uit leek te gaan naar de stad, komt het platteland sinds kort weer nadrukkelijker in beeld. Dit is bijvoorbeeld het geval in de romans Ons soort mensen (2016) en Onder buren (2021) van…
De dorpsgeest: reïncarnatie en historische bijna-herinnering in Mo Yans «Life and Death Are Wearing Me Out»
door Emily Ng
In verschillende recente Chinese romans vormt het dorp de achtergrond voor maatschappijkritiek. Fictie wordt vermengd met historische gebeurtenissen in boeken als Woordenboek van Maqiao (1996) van Han Shaogong, over de maoïstische politieke beweging waarbij ontwikkelde jongeren te werk werden gesteld op het platteland; The Dark Road (2013) van Ma Jian…
- Mo Yan, Life and Death are Wearing Me Out (Skyhorse 2012), 552 blz.
Het platteland in woelige tijden: schuivende tijdschalen in Ingrid Winterbachs «Die troebel tyd»
door Hanneke Stuit
Het platteland bevindt zich op een ongemakkelijke en ingewikkelde plek in de moderniteit. Het valt bij wijze van spreken tussen verschillende tijdsschalen en tijdsbelevingen in en komt daar in onze gedachten dan vast te zitten. Hierdoor ontstaat een rigide beeld van een onveranderlijk platteland. Deze publicatie komt voort uit het…
- Ingrid Winterbach, Roerige tijden (Zirimiri Press 2021), 240 blz.
De desillusie van de frontieridylle
Chloé Zhao’s film Nomadland (2020) begint met een verlies: in de nasleep van de economische crises van de 21ste eeuw wordt het hoofdpersonage, Fern (Frances McDormand), gedwongen haar huis in het rurale Empire, Nevada te verlaten. Wonend in een busje reist ze als seizoenarbeider rond door het niet-stedelijke Westen van…
Op zoek naar een grashut: Furosato in Kenzaburo Oë’s «Voetballen in 1860»
door Esther Peeren
De Japanse schrijver Kenzaburo Oë, die in 1994 de Nobelprijs voor Literatuur won, werd geboren in 1935 in een dorp op het eiland Shikoku. Een aantal van zijn romans, waaronder De knoppen breken (Memushiri Kouchi, 1958) en Voetballen in 1860 (Man’en gannen no futtoboru, 1967), spelen zich af in deze…
- Kenzaburo Oë, Voetballen in 1860 (Meulenhoff 1995), 440 blz.
Paul Verlaine en het spleen van het platteland
door Simon Mulder
Op de poëzie van de Franse decadenten heeft men het in het Nederland van de negentiende eeuw, op enkele uitzonderingen na, niet zo. De Tachtigers waren in eerste instantie eerder Engels en Duits angehaucht; de grote voorman Willem Kloos las geen Baudelaire, wel Platen en Shelley. Pas aan het uiterste…
- Paul Verlaine, L’heure exquise / Volmaakt moment (vert. Simon Mulder) (HetMoet 2022), 48 blz.
Plattelandsmythologie: het ideaalbeeld van de Amerikaanse boer in «The Dirty Life»
door Annebelle Bosch
Het contrast tussen de stad en het platteland in Westerse landen wordt vaak uitvergroot om het platteland voor te stellen als ontsnapping aan de chaos van het stadsleven. Ook tijdens de COVID-19 pandemie trekken veel, vooral welvarende mensen van de stad naar het platteland. De trek naar het platteland is…
- Kristin Kimball, The Dirty Life: On Farming, Food and Love (Scribner 2011), 304 blz.
Het platteland door de ogen van moslima’s in Leila Aboulela’s «Bird Summons»
Het platteland speelt een belangrijke rol in de nationale verbeelding van het Verenigd Koninkrijk. In contrast met de meer cultureel en etnisch diverse steden, wordt het in de populaire cultuur vaak afgebeeld als een ‘witte’ ruimte die de bewaarplaats is van oorspronkelijke en authentieke Britse waarden. Zij die als niet-wit…
- Leila Aboulela, Bird Summons (Orion 2020), 304 blz.
Het zwijgen van een dorp
door Anke Bosma
Singleton op zijn stilst, de debuutroman van Klaske Schep uit 2020, speelt zich af in Australië in het jaar 1975. De roman volgt Thomas, een homoseksuele journalist uit een boerengezin die onderzoek doet voor zijn lokale krantje. Gezien door zijn ogen ontvouwt zich voor de lezer langzaam maar zeker ook…
- Klaske Schep, Singleton op zijn stilst (Boekscout 2020), 156 blz.
Het Hay Festival: de circulatie van wereldliteratuur op het Britse platteland en daarbuiten
door Calvin Duggan
Wereldliteratuur is literatuur die gelezen wordt buiten de taal en cultuur waarin zij geproduceerd wordt. De literatuurwetenschapper David Damrosch duidt dat in zijn boek What is World Literature? aan als ‘circulatie’. Dergelijke circulatie vindt op allerlei manieren plaats: via vertalingen, doordat lezers de wereld over reizen, of omdat genoeg internationale…