2023#4 (augustus / september)
Politiek & Maatschappij
politiek
politiek
politiek
Antisemitisme
democratie
cultuurkritiek
geschiedenis
technologie
cultuurkritiek
cultuurkritiek
cultuurkritiek
Eternal ereschuld of the spotless mind
door Saskia Pieterse
De parlementaire enquêtecommissie stelt dat er sprake is van een 'ereschuld' tegenover Groningen. Saskia Pieterse legt de koloniale én paternalistische wortels van die term bloot. In haar essay laat ze zien dat zowel sentimenteel schuldbesef als strenge begrotingsdiscipline al sinds de koloniale tijd onderdeel zijn van de Nederlandse politieke verbeelding.
- Parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen, Groningers boven gas (vijf delen) (Tweede Kamer der Staten-Generaal 2023), 1972 blz.
Groningen en het gas
door Marin Kuijt
Op 9 mei reageerde het kabinet op het rapport Groningers boven gas van de Parlementaire enquête aardgaswinning Groningen. Historicus Marin Kuijt betoogt dat het bijna 2000 pagina's tellende rapport weliswaar over de uitvoering en communicatie van het gasbeleid gaat, maar dat beleid zelf ondertussen niet ter discussie stelt. Alle terechte zorg voor Groningen ten spijt, zal deze fundamentele vraag ongesteld en onbeantwoord blijven: is de eerste zorg van de Nederlandse staat het mogelijk maken van 'verantwoorde winning’, of de bescherming van haar burgers tegen klimaatverandering?
- Parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen, Groningers boven gas (vijf delen) (Tweede Kamer der Staten-Generaal 2023), 1972 blz.
Het failliet van de schuldhulpverlening
door Laura Wagenaar
Jurenne Hoois Eigen schuld rekent snoeihard af met de uitgangspunten waarop de tekortschietende Nederlandse schuldhulpverlening gestoeld is. In plaats daarvan moet er vanuit een andere blik gehandeld worden. ‘Maar wie moet deze handschoen oppakken’, vraagt Laura Wagenaar zich af, ‘en zijn we het stadium van open uitnodigingen niet voorbij?’
- Jurenne Hooi, Eigen schuld… Hoe we zorgen dat mensen met enorme schulden hun leven weer op orde krijgen (Prometheus 2023), 176 blz.
Antisemitisme, anti-Palestijns racisme en Europa: pleidooi voor een kritisch en democratisch debat
door Hilla Dayan & Yolande Jansen
Socioloog Hilla Dayan en politiek filosoof Yolande Jansen betogen dat Europa uit de ingebeelde rol van 'omstander' moet komen, wil een constructieve kritiek op Israël mogelijk worden. De onderdrukking van de Palestijnen door de Israëlische staat hangt volgens hen nauw samen met de huidige Europese politiek, de Europese nationalistische verbeelding en de koloniale geschiedenis. De veronachtzaming van deze invloed levert een historisch en politiek vacuüm op waarin problematische antisemitismedefinities effectieve kritiek uitsluiten, juist op het moment dat die harder nodig is dan ooit.
Liberale nostalgie als haperende kritiek
door Rudi Laermans
Socioloog Rudi Laermans betoogt dat Doe zelf normaal van Maxim Februari uiteindelijk gestoeld is op liberale nostalgie. Februari ziet twee acute gevaren voor de democratische rechtstaat: de groeiende rol van digitale technologieën en de tot grootscheeps ingrijpen nopende klimaatcrisis. Laermans stelt echter dat de rechtstaat nooit een liberale idylle was van politieke autonomie. In zijn tegendraadse lezing van Februari wijst hij op andere krachten die de rechtstaat bedreigen.
- Maxim Februari, Doe zelf normaal (Prometheus 2022), 144 blz.
Gemene (on)gelijkheid: verleden en toekomst van de meent
door Esther Beeckaert
‘Kapitalisme is afhankelijk van het voortdurend aanboren en zich toe-eigenen van nieuwe meenten om groei mogelijk te maken.’ Esther Beeckaert las Thijs Lijsters Wat we gemeen hebben en de geschiedenis van de meenten die hij daarin schetst. Een roep om verzet tegen de multinationals die van moderne meenten als gezondheidszorg en kennisverwerving een financieel en exclusief product willen maken, en tegelijkertijd een waarschuwing voor het romantiseren van de gemeenschappelijkheid van weleer.
- Thijs Lijster, Wat we gemeen hebben. Een filosofie van de meenten (De Bezige Bij 2022), 272 blz.
Historikerstreit 2.0: wat doen we met de Holocaust?
door Marie-José Klaver
Na de 'Historikerstreit' (1986-1987) woedde de afgelopen jaren in Duitsland de 'Historikerstreit 2.0'. Marie-José Klaver legt uit wat er in deze actuele discussie over de herinnering aan de Holocaust op het spel staat. Ook denkt ze na over de consequenties van deze strijd voor het Nederlandse literatuuronderwijs.
- Susan Neiman & Michael Wildt (red.), Historiker streiten: Gewalt und Holocaust – die Debatte (Propyläen 2022), 368 blz.
- Dan Stone, The Holocaust. An Unfinished History (Penguin 2022), 401 blz.
- Steffen Klävers, Decolonizing Auschwitz? Komparativ-postkoloniale Ansätze in der Holocaustforschung (De Gruyter 2019), 257 blz.
- Per Leo, Tränen ohne Trauer: Nach der Erinnerungskultur (Klett-Cotta 2021), 272 blz.
- A. Dirk Moses, The Problems of Genocide: Permanent Security and the Language of Transgression (Cambridge University Press 2021), 610 blz.
- Saul Friedländer, Norbert Frei, Sybille Steinbacher & Dan Diner, Ein Verbrechen ohne Namen: Anmerkungen zum neuen Streit über den Holocaust (C.H. Beck 2022), 94 blz.
Het muziekplatform als rattenvanger van Hamelen
door Annelot Prins
Aan de hand van Nick Seavers Computing Taste duikt Annelot Prins in de wetenschap en ideologie achter de aanbevelingen van muziekstreamingplatforms. Softwareontwikkelaars hebben de helpende, wijze muziekgids langzaamaan vervangen door ‘algoritmes gestoeld op een ideaal van verslaving’.
- Nick Seaver, Computing Taste: Algorithms and the Makers of Music Recommendation (The University of Chicago Press 2022), 216 blz.
Huizinga vergeten? Op zoek naar een nieuwe spelmoraal
door Dennis Jansen
Hoe ziet een eigentijdse definitie van ‘spel’ eruit? Mediaonderzoeker Dennis Jansen legt de nieuwe boeken van Miguel Sicart en Aaron Trammell naast Johan Huizinga’s klassieke Homo ludens en confronteert de westerse speltheorieën met hun grootste tekortkomingen. Want, zo oppert Jansen, willen we spel echt democratiseren, dan moeten we zijn uitsluitende mechanismes eerst onder ogen zien.
- Aaron Trammell, Repairing Play: A Black Phenomenology (MIT Press 2023), 144 blz.
- Miguel Sicart, Playing Software: Homo Ludens in Computational Culture (MIT Press 2023), 184 blz.
De snelweg als fascistisch monument
De inmiddels banale snelweg is geboren uit een ideologie van fascisme en ‘fossiele mannelijkheid’. Maarten van der Graaff ontwaart een beladen geschiedenis die vandaag de dag nog haar stempel drukt in nationalisme, klimaatontkenning en vrouwenhaat.
- Conrad Kunze, Deutschland als Autobahn. Eine Kulturgeschichte von Männlichkeit, Moderne und Nationalismus (Transcript 2022), 460 blz.
- Daniel Miller red., Car Cultures (Berg 2001), 250 blz.
- Joost Jonker en Jan Luiten van Zanden red., Geschiedenis van Koninklijke Shell (vier delen) (Boom 2007), 576 blz.
Nachtangst
door Joost de Bloois
In Het voortleven van de vuurvliegjes bouwt cultuurcriticus Georges Didi-Huberman voort op Pier Paolo Pasolini’s profetische artikel ‘De leegte van de macht’. Hierin maakt het ‘oude’ Italië plaats voor de consumptiemaatschappij en verdwijnen Rome’s vuurvliegjes door klimaatverandering. Joost de Bloois ziet in Didi-Huberman een verzet tegen dit apocalyptisch denken, en een wens om de vuurvliegjes de nacht weer te laten verlichten.
- Georges Didi-Huberman, Het voortleven van de vuurvliegjes (vert. Ineke van der Burg) (Octavo 2022), 168 blz.
Wetenschap & Wij
ecologie
gezondheid
filosofie
klimaat
geschiedenis
Geen panacee, wel een antidotum: de visie van Rachel Carson
door Jetske Brouwer
Jetske Brouwer las Verstild voorjaar, Rachel Carsons profetische schrijven uit de jaren zestig dat inmiddels is uitgegroeid tot een ecofeministische klassieker. Een boek dat in tijden van extreme klimaatverandering nog meer oproept tot ‘een ecologische visie, waarin het menselijke bestaan wordt gedecentraliseerd en juist onderdeel uitmaakt van een web waarin alle levensvormen met elkaar verbonden zijn.’
- Rachel Carson, Verstild voorjaar (vert. Nico Groen) (Athenaeum 2022), 352 blz.
Een zieke psychiater
door Arthur Eaton
Arthur Eaton las Strijd om de ziel, de nieuwe biografie van Koen Hilberdink over de psychiater en psychoanalyticus P.C. Kuiper. Meermaals zelf psychotisch en depressief en daarover openhartig, leverde Kuiper als ‘psychiater die zelf tot waanzin was vervallen’ behoorlijke controverse op. Eaton nam de ‘grauwe kleuren’ van Hilberdinks relaas onder de loep.
- Koen Hilberdink, Strijd om de ziel: Het leven van P.C. Kuiper (1919-2002) in de psychiatrie (Van Oorschot 2023), 352 blz.
Hannah Arendt, imperialisme en de boemerangthese
door Liesbeth Schoonheim
Liesbeth Schoonheim las Hannah Arendts Imperialisme en ontleedde Arendts analyse van rasdenken. Als de intellectuele tegentraditie die alles wat van waarde is, heeft verslonden, maar ook de daaraan gebonden bureaucratie die de institutionalisering van dit rasdenken bewerkstelligt.
- Hannah Arendt, Imperialisme (Boom 2022), 400 blz.
Sabotage als collectieve actie
door Laura Pannekoek
Na de Nord Stream-explosies en de protesten van Extinction Rebellion is How to Blow Up a Pipeline van Andreas Malm relevanter dan ooit. Laura Pannekoek las de Nederlandse vertaling van Malms boek en vraagt zich met hem af wat politieke actie is, hoe daar concreet vorm aan gegeven kan worden en waarom eco-sabotage voortkomt uit een gemis van politiek leiderschap.
- Andreas Malm, Eco-sabotage: of hoe je een pijpleiding opblaast (vert. Menno Grootveld) (Starfish Books 2022), 200 blz.
Leve de activistische geschiedschrijving!
door Lukas M. Verburgt
Nu de eerder doodverklaarde geschiedenis haar wederopstanding beleeft op het wereldtoneel, is het voorstelbaar maken van een toekomst die beter is dan het heden belangrijker dan ooit. In de NIAS-Wesselingreeks gaat Lukas M. Verburgt in gesprek met prominente historici om erachter te komen wat dit betekent voor de rol van geschiedenis. Voor de zevende bijdrage aan de reeks sprak hij de in Nederland geboren maar sinds lange tijd in Amerika werkzame Marjoleine Kars over het Nederlandse koloniale verleden en de methodologische relevantie van activistische geschiedschrijving.
- Marjoleine Kars, Bloed in de rivier: Het onbekende verhaal van de massale slavenopstand in een Nederlandse kolonie (Atlas Contact 2021), 384 blz.
Kunst & Literatuur
essays
literatuurwetenschap
interview
poëzie
essays
roman
vertalen
oeuvre
literatuurwetenschap
oeuvre
essays
oeuvre
roman
Wie zijn mijn lezers? Een daad van bevrijding
door Fatma Aydemir
Hoe moet een schrijver zich verhouden tot de brandende kwesties van zijn of haar tijd? En wat zegt de Europese literatuur van nu over de staat van Europa? In haar Staat van de Europese Literatuur vraagt Fatma Aydemir voor wie ze schrijft, voor wie ze geacht wordt te schrijven, en wat dat betekent voor haar schrijverschap: ‘Waar sommige fictie een universele werking wordt toegedicht, worden andere verhalen beschouwd als “niche-literatuur” die geen algemene uitspraken over een samenleving kan doen.’
Verdacht vrolijk: een culturele geschiedenis van ‘cheerfulness’
door Esther Op de Beek
Hoeveel vrolijke foto's kun je al scrollend op social media verdragen voordat de somberheid toeslaat? In zijn cultuurgeschiedenis over 'cheerfulness' laat Timothy Hampton zien dat de hedendaags uitholling van vrolijkheid niet het hele verhaal is. Zo werd ooit gedacht dat de Christelijke liefdadigheid een blijmoedige gemoedstoestand nodig had. Esther op de Beek las Hamptons 'wervelende analyses van romans, filosofische essays en gedichten' en laat zien welke lijnen er vanaf Paulus tot aan de hedendaagse zelfhulpcultuur lopen.
- Timothy Hampton, Cheerfulness: A Literary and Cultural History (Princeton University Press 2022), 272 blz.
‘De zaak voor de roman is nooit sterker geweest’: een interview met Eleanor Catton
door Nora van Arkel
Voor de interviewreeks van de Nederlandse Boekengids sprak Nora van Arkel de Nieuw-Zeelandse auteur Eleanor Catton, van wie onlangs de langverwachte derde roman Het Woud van Birnam verscheen. Een gesprek over studentenprotesten, romanpersonages en de morele verkenningstochten die romans te bieden hebben.
- Eleanor Catton, Het woud van Birnam (vert. Gerda Baardman & Jan de Nijs) (Ambo|Anthos 2023), 400 blz.
Een vuurtoren van schedels
door Ezra Hakze
‘De meligheid mag dan anders doen vermoeden, hier is iemand aan het woord die de poëzie heel serieus neemt.’ Het engagement van Arno Van Vlierberghe is in zijn nieuwe bundel Ex Daemon ambitieus, schrijft Ezra Hakze. Te midden van mondiale crises gaat Van Vlierberghe uit zijn dak om zijn lezers een vrije en ongeremde blik op te dragen. Volgens Hakze een apocalyptische wind die steeds uit onverwachte hoek komt opsteken: ‘de wereld willen veranderen met gedichten schrijven heeft ook iets absurds’.
- Arno Van Vlierberghe, Ex Daemon (het balanseer 2022), 80 blz.
Speurneus in de nieuwe stad: Annie Ernaux in ‘Almere’
door Pieter Hoexum
In De blik naar buiten blikt Annie Ernaux terug op de jaren die zij doorbracht in overloopgemeente Cergy, ook wel het Almere van Frankrijk. Pieter Hoexum leest in haar ervaringen een introspectieve speurtocht door een bewoner van een uit de grond gestampte gemeente en ook een groot schrijver die hier haar eigen poëtica leert kennen.
- Annie Ernaux, De blik naar buiten (vert. Marianne Kaas) (De Arbeiderspers 2007), 160 blz.
Het repertoire van de streekroman: oude en nieuwe verhalen
door Anneloek Scholten
Niet alleen in de politiek woedt een debat over stad versus platteland; ook in de literatuur klinkt aanhoudend kritiek over te randstedelijke boeken. Anneloek Scholten contextualiseert De beesten van Gijs Wilbrink en bepleit een herwaardering van de streekroman, opdat deze niet wordt ‘gereduceerd tot de meest beperkte versie van zichzelf.’
- Gijs Wilbrink, De beesten (Thomas Rap 2022), 399 blz.
Ton Naaijkens, door het onvertaalbare heen vertalen
door De Jury van de Martinus Nijhoff Vertaalprijs
Het Prins Bernhard Cultuurfonds kent de Martinus Nijhoff Vertaalprijs 2023 toe aan de emeritus hoogleraar Duitse letterkunde en vertaalwetenschap Ton Naaijkens, wiens vertaling van de onvertaalbaar geachte Paul Celan geldt als zijn levenswerk, om zo ‘de Nederlandse afstand tot Celan kleiner te laten worden’.
- Paul Celan, Ton Naaijkens & Erik Lindner, Celan en het licht. Vier essays en vier Celan-brieven (Stichting Amphora Books 2023), 48 blz.
- Paul Celan , Verzameld werk (vert. en toel. Ton Naaijkens) (Athenaeum 2020), 915 blz.
- Dirk Schoenaers, Theo Hermans, Inger Leemans, Cees Koster & Ton Naaijkens, Vertalen in de Nederlanden. Een cultuurgeschiedenis (Boom 2021), 656 blz.
De vele gedaantes van Eduardo Halfon
door Brigitte Adriaensen & Reindert Dhondt
Veel lezers kennen de werken van Latijns-Amerikaanse namen als Gabriel García Márquez of Mario Vargas Llosa. Minder bekend is het oeuvre van de Joods-Guatemalteekse schrijver Eduardo Halfon – een auteur wiens werken worden gekenmerkt door een positie tussen verschillende generaties, en tussen Latijns-Amerika, de Verenigde Staten en Europa. Brigitte Adriaensen en Reindert Dhondt doken in de novelles en korte verhalen van deze veelzijdige auteur.
- Eduardo Halfon, Saturnus (vert. Marijke Arijs) (Vleugels 2022), 48 blz.
- Eduardo Halfon, Deuntje (vert. Marijke Arijs) (Vleugels 2021), 112 blz.
- Eduardo Halfon, Duel (vert. Lisa Thunnissen) (Wereldbibliotheek 2020), 192 blz.
- Eduardo Halfon, De Poolse bokser (vert. Lisa Thunnissen) (Wereldbibliotheek 2019), 256 blz.
Ruimte voor literaire ontregeling
door Ernestine Comvalius
‘Vele Caribische schrijvers hebben zich weliswaar hier gevestigd, maar de band met hun thuisland is de levensader die door hun werk loopt.’ Ernestine Comvalius leest de bloemlezing Dat wij zongen en werpt een kritisch licht op de voortdurende vervorming van het Caribisch perspectief door de neo-koloniale context waarbinnen die zich ontwikkelt.
- Julien Ignacio, Raoul de Jong en Michiel van Kempen (samenstellers), Dat wij zongen (Das Mag 2022), 340 blz.
Katherine Mansfield, zo dichtbij, zo ver
door Sanneke van Hassel
Schrijverscollectief Fixdit streeft naar meer diversiteit in de canon en het literaire veld. Op deze plek delen de auteurs van Fixdit hun visie op literaire teksten die van belang zijn voor een meerstemmige wereld. Auteur Sanneke van Hassel laat haar licht schijnen op het leven en werk van Katherine Mansfield, godmother van het korte verhaal, altijd een zorgvuldige en haast poëtische compositie van het alledaagse.
- Katherine Mansfield, Het tuinfeest en andere verhalen (vert. Jo Fideldij-Dop) (Orlando 2023), 240 blz.
Dubbellevens, of: vier gedachten over wat een vrouwelijke tekst zou kunnen zijn
door Basje Boer
Basje Boer vraagt zich af of het schrijverschap nog altijd met zogenaamd 'mannelijke' waarden als autonomie en genialiteit wordt geassocieerd. Schrijven vrouwelijke auteurs als Amina Cain en Elizabeth Hardwick daarom vaak over een dubbelleven? ‘Maar wellicht is het precies het bewegen tussen twee werelden, tussen de schaduwen en de schijnwerpers, die deze teksten ‘vrouwelijk’ maakt.’
- Elizabeth Hardwick, Verleiding en verraad: vrouwen en literatuur (vert. Jeske van der Velden) (Nijgh & Van Ditmar 2022), 296 blz.
- Amina Cain, A Horse at Night: On Writing (Dorothy 136), 2022 blz.
- Heerlijk monster, Fleur Pierets (Das Mag 2022), 281 blz.
- Kate Zambreno, Drang (vert. Nicolette Hoekmeijer) (Koppernik 2022), 336 blz.
- Doireann Ní Ghríofa, A Ghost in the Throat (Tramp Press 2020), 326 blz.
Over Jannah Loontjens
door Annelies Verbeke
Voor het verschijnen van Jannah Loontjens’ nieuwste boek schreef Annelies Verbeke een beschouwing over haar veelzijdige oeuvre. Bij het lezen van haar dichtbundels, romans en boeken waarin autobiografie en filosofie elkaar kruisen, staat Verbeke stil bij de ‘schijnbare transparantie’ die zij zo tekenend vindt voor Loontjens’ werk, waarin zij ‘mensen en gebeurtenissen uit de werkelijkheid tot bouwstenen voor fictie’ maakt. Het werk van een oeuvreschrijver, vindt Verbeke: ‘alles hoort bij elkaar’.
- Jannah Loontjens, En toen ging hij (De Geus 2023), 352 blz.
- Jannah Loontjens, Schuldig (De Geus 2020), 240 blz.
De vijfenzeventig bladen van Proust
door Philippe Noble
Uitgever De Fallois kwam zomaar in bezit van ‘le soixant-quinze feuillets’, de eerste kladversies van Prousts werk Recherche. Eindelijk zijn ze nu in een kritische editie samengebracht. ‘Maar waarom zou je teksten lezen die op zich slechts een bleke voorafschaduwing zijn van schitterende passages uit de Recherche?’ Philippe Noble wijdt uit over de geschiedenis en de toegevoegde waarde van deze ‘vroege schetsen’.
- Marcel Proust, De vijfenzeventig bladen en andere manuscripten (vert. Désirée Schyns, Philippe Noble, Jan Pieter van der Sterre & Reintje Ghoos, bez. Nathalie Mauriac Dyer, voorw. Jean-Yves Tadié) (De Bezige Bij 2022), 440 blz.
Toen & Nu
oorlog
Een pijn die doorwerkt
door Irene van der Linde
In Een landkaart van het verdwijnen keert de Bosnische schrijver Emir Suljagić terug naar Srebrenica en schrijft hij over het leven na de genocide, de achtergelaten pijn, en de worsteling van de overlever. Irene van der Linde – die al twintig jaar langs Europese grenzen reist – leest in het ooggetuigenverslag van Suljagić een poging om het Servische zwijgen hoorbaar te maken.
- Emir Suljagić, Een landkaart van het verdwijnen. Terug naar Srebrenica (vert. Pavle Trkulja) (De Arbeiderspers 2022), 125 blz.