2024#5 (oktober / november)

  • Joris van Casteren Eenzaamheden
  • Rineke van Daalen Michèle Lamont, erkenning en de maakbaarheid van cultuur
  • Geerdt Magiels Levens vertellen
  • Naomi Woltring Ali Hazelwoods doctorsromans
  • Maxine van Veelen Een honger in brieven: Abelard en Heloïse
  • Hanneke van der Heijden Turkije: ‘Is de wereld nou zo klein?’
  • Djûke Poppinga Abu Dhabi: Waar zijn de vrouwen?
  • Luk Van Haute Japan: Bungo Stray Dogs
  • Mariwan Kanie Koerdistan: Als poëzie meer is dan alleen poëzie
  • Ingrid Degraeve Knetterende letteren in Georgië
  • Martijn Lak Wat is Duitsland? 

Wetenschap & Wij

antropologie

‘Bullshit Security’

door NIAS Theme Group on Re-imagining Security Labour

Wereldwijd doen honderden miljoenen mensen beveiligingswerk, en het aantal groeit al decennia exponentieel. Wie zijn deze werknemers, wat voor soort verantwoordelijkheden hebben ze en welke mate van veiligheid ervaren ze in hun eigen leven en werk? De internationale NIAS Theme Group on Re-Imaging Security Labour deed er onderzoek naar. Hier hun bevindingen aan de hand van vier boeken.
cultuurkritiek sociologie

Michèle Lamont, erkenning en de maakbaarheid van cultuur

door Rineke van Daalen

Binnenkort online...
evolutiegeschiedenis

Hoe de vrije wil ons de evolutie gaf 

door Frans W. Saris

Met zijn briljante Free Agents zet Kevin J. Mitchell een belangrijke volgende stap in het denken over de evolutie van moreel gedrag. Maar de heersende opvatting is nog altijd dat de fundamentele natuurkrachten leiden tot maximale wanorde en zinloosheid. In werkelijkheid, zo betoogt Frans W. Saris, wijst alles in het leven op het tegengestelde: 'zou het niet een enorm verschil maken als we onze wereld niet langer zien als wereld die tot wanorde wordt gedreven, maar waarin de stuwende kracht van de evolutie tot doel heeft om bewegingsvrijheid te maximaliseren?'
getuigenissen psychologie

De cultuur van emoties

door Agneta Fischer

In haar nieuwe boek Between Us onderscheidt social-psycholoog Batja Mesquita tussen MINE en OURS, twee culturele modellen om emoties mee te duiden. Het boek biedt, volgens Agneta Fischer “een geïnformeerd en verfrissend kader om naar emoties te kijken – die van een ander en van jezelf.”
ecologie

Een tijd van rouw en verzet

door Guido van Hengel

Lisa Doelands Apocalysofie gaat over de extinctie van de menselijke soort én het einde van de menselijke leefomgeving. Het bepleit zowel berusting als verzet. Doelands ‘leren uitsterven’ is volgens Guido van Hengel vooral 'leren luisteren', en oefenen in aandacht en nederigheid: 'Iedereen die wel eens een dierbare heeft verloren of door een rouwproces is gegaan weet dat je je zintuigen opent voor dat wat je nog samen – zolang het kan – wilt beleven'.
natuurkunde

Kwantumwiskunde in het Nederlands

door Daan Mulder

Een veelbelovend vooruitzicht: hoogleraar natuurkunde Frank Verstraete, onder natuurkundigen bekend van zijn berekeningen aan kwantumveeldeeltjessystemen, die samen met theatermaakster Céline Broeckaert een boek uitbrengt over kwantummechanica: Waarom niemand kwantum begrijpt, en iedereen er toch iets over moet weten. Een poging, aldus het voorwoord, om de kwantummechanica inzichtelijk te maken en te demystificeren. Zo’n power couple – de twee werden tijdens het schrijven een stel – zou het nog eens kunnen lukken… een boek over dit onderwerp schrijven dat zowel inhoudelijk sterk is, als leesbaar voor een breed publiek. En dan ook nog met Nederlands als voertaal! Mag ons taalgebied zich in de handen wrijven?

Kunst & Literatuur

klassieke oudheid

Donkere vraagstukken van leven en noodlot

door Piet Gerbrandy

‘Het is niet verwonderlijk dat we iedere generatie opnieuw de Griekse tragedies willen zien, lezen en bewerken,’ volgens Piet Gerbrandy, ‘omdat in die stukken de onuitroeibare dilemma’s in politieke gemeenschappen en in de levens van individuele mensen op de spits worden gedreven.’ Zo ook in de politiekere Tragedies van Aischylos, nu opnieuw vertaald door Patrick Lateur, waarin koorpartijen de donkerste vraagstukken van leven en noodlot, eerwraak en te moeten vluchten bezingen.
roman

Ali Hazelwoods doctorsromans

door Naomi Woltring

Binnenkort online...
literatuurgeschiedenis

Een honger in brieven: Abelard en Heloïse

door Maxine van Veelen

Binnenkort online...
Aldaar (rubriek) Aldaar (rubriek)

Abu Dhabi: Waar zijn de vrouwen?

door Djûke Poppinga

Binnenkort online...
Aldaar (rubriek)

Japan: Bungo Stray Dogs

door Luk Van Haute

Binnenkort online...
Aldaar (rubriek)

Koerdistan: Als poëzie meer is dan alleen poëzie

door Mariwan Kanie

Binnenkort online...
Aldaar (rubriek)

Knetterende letteren in Georgië

door Ingrid Degraeve

Binnenkort online...

Politiek & Maatschappij

literatuur

Liefde voor een verloren land

door Svetlana Satchkova

Hoe is Rusland vervallen in fascisme? Op basis van haar eerdere verslaggeving voor de Russische krant Novaya Gazeta probeert Elena Kostyuchenko in haar provocerend getitelde boek tot een antwoord te komen. Het beeld dat ze schetst is zo gruwelijk dat collega-journalist en schrijfster Svetlana Satchkova het boek meerdere keren moest wegleggen om te vragen: maar wat bedoelen we als we zeggen dat we van Rusland houden?
dekolonisatie

De witheid van de EU voorbij

door Wiebe Hommes

Er is de afgelopen jaren iets gebeurd met de Europese identiteit, zegt Wiebe Hommes met Hans Kundnani: ‘De traditionele nadruk op burgerlijke en politieke elementen heeft plaatsgemaakt voor een meer etnisch-culturele invulling’, met als oorzaak én gevolg dat ‘de EU de slechte kanten van nationalisme (uitsluiting, harde grenzen) overneemt, zonder de verzachtende elementen als een sociale verzorgingsstaat.’

Toen & Nu

geschiedenis

Wat is Duitsland? 

door Martijn Lak

Binnenkort online...
Advertentie
Nouvelles Voix-programma