2023#2 (april / mei)
Politiek & Maatschappij
cultuurkritiek
cultuurkritiek
cultuurkritiek
publieke ruimte
Utilisme ‘on steroids’: effectief altruïsme, longtermism en uitlevering aan big tech
door Marijn Sax
Filosoof Marijn Sax legt haarfijn uit wat er mis is met William MacAskills ‘What We Owe the Future’, waarin ‘longtermism’, het idee dat het positief beïnvloeden van de verre toekomst een belangrijke morele prioriteit van onze tijd is, centraal staat.
- William MacAskill, What We Owe the Future (Basic Books 2022), 352 blz.
Duizend onontdekte Einsteins
door Anja Sicking
‘We hebben een brede discussie nodig over de toekomst van de mensheid op lange termijn.’ Anja Sicking benadrukt de overkoepelende kracht van verhalen voor zowel de sciencefictiontraditie als de techondernemers van Silicon Valley. Fictie die wordt gepresenteerd als werkelijkheid, letters in plaats van cijfers, omdat die vaak nog niet voorhanden zijn. ‘Musk weet dat er op Mars nauwelijks lucht is en de temperatuur vaak min zestig graden of lager is. Hij weet uiteraard van de kosmische straling.’ Maar als hij in interviews vrolijk zijn intergalactische plannen uiteenzet vindt iedereen het prachtig... totdat je beseft wie er op aarde achterblijft als het erop aankomt.
- Marian Donner, De grote weigering (Prometheus 2022), 120 blz.
- Toby Ord , The Precipice: Existential Risk and the Future of Humanity (Hachette 2020), 480 blz.
- Marleen Stikker, Het internet is stuk: maar we kunnen het repareren (De Geus 2019), 260 blz.
- Maxim Februari, De onbetrouwbare verteller (Prometheus 2019), 304 blz.
- Jill Lepore, Elon Musk: The Evening Rocket (Pushkin Industries 2021), .
- Douglas Adams, Het transgalactisch liftershandboek (Meulenhoff 2013), 188 blz.
Emancipatoire politiek voorbij het heden
door Annemarije Hagen
Ondanks de opeenstapeling van economische, ecologische en sociale crises kunnen we ons een radicale systeemverandering moeilijk voorstellen. Zijn we overgeleverd aan het kapitalisme waarvoor geen alternatief bestaat? En zo niet, hoe kunnen we dan ontsnappen aan het heden en dromen van een ander soort samenleving? Annemarije Hagen bespreekt waarom ons begrip van tijd bepalend is voor verandering en emancipatie.
- Jacques Rancière, Modern Times: Temporality in Art and Politics (Verso 2022), 144 blz.
- Enzo Traverso, Revolution: An Intellectual History (Verso 2021), 480 blz.
- Enzo Traverso, Left-Wing Melancholia: Marxism, History, and Memory (Columbia University Press 2017), 312 blz.
Voor wie er oren naar heeft: de geluidsomgeving als ‘common’
door Virginie Platteau
Joost Smiers onderzoekt in zijn boek Zwerflawaai hoe storend geluid dat zich verplaatst in de publieke ruimte eerlijk verdeeld zou moeten worden, en of dit nog mogelijk is in onze 24-uurseconomie. Virginie Platteau leest kritisch mee en merkt op dat Smiers niet altijd stilstaat bij wetenschappelijke inzichten in geluidsoverlast, maar desondanks een zeer actueel en heikel thema aankaart.
- Joost Smiers, Zwerflawaai en ander (on)gewenst geluid: rust, reuring, overlast (Starfish Books 2022), 150 blz.
Wetenschap & Wij
natuurkunde
gezondheid
Duivelse kennis: over Leó Szilárd
door Daan Mulder
De demon van Laplace en de demon van Maxwell zijn twee duivelse fantasiewezens uit natuurkundige gedachte-experimenten. Van de Hongaarse Leó Szilárd (1898-1964) wordt gezegd dat hij deze demonen wist 'uit te drijven'. Daan Mulder legt uit wat hiermee bedoeld wordt, en bespreekt de biografie van deze eigenzinnige natuurkundige, die ook de aanjagende kracht was achter de Amerikaanse atoombom.
- William Lanouette, Genius in the Shadows. A Biography of Leo Szilard, the Man Behind the Bomb (Skyhorse 2013), 658 blz.
De zuigkracht van burn-out
door Ruud Abma
Psychiater en stressonderzoeker Christiaan Vinkers veegt in zijn boek In de ban van burn-out de vloer aan met onderzoek van onder meer TNO, en ook met het begrip burn-out als zodanig. Het levert zeer terechte kritiek op de burn-outindustrie op, vindt Psycholoog en wetenschapshistoricus Ruud Abma, maar hij vraagt zich wel af of Vinkers' grote boog om de pseudodiagnose heen dan wel leidt naar een effectieve behandeling.
- Christiaan Vinkers, In de ban van burn-out: over de grenzen van stress (Prometheus 2022), 328 blz.
Kunst & Literatuur
beeldende kunst
roman
poëzie
biografie
signalementen
feminisme
Moet kunst beter aangestuurd worden?
door Toef Jaeger
Halbe Zijlstra's bezuinigingen, de coronapandemie, lage bezoekersaantallen – de overheid neemt geen leidende rol in de kunstsector, constateert Melle Daamen in Grazen boven het kunstgras. Toef Jaeger las Daamens betoog en pleit, in reactie op Daamen en op Paul van der Grijps Kunst & kwaliteit, voor ‘kunst die een hobbel oproept, want wat z’n weg al vindt – nationaal of internationaal – redt zich wel.’
- Melle Daamen, Grazen boven het kunstgras: het falen van het Nederlandse kunstbeleid (Prometheus 2022), 176 blz.
- Paul van der Grijp, Kunst & kwaliteit: voorbij het einde van de schilderkunst (Noordhoek 2022), 237 blz.
Rechtspraak in tijden van terrorisme
door Carinne Elion-Valter
Schrijven over de nasleep van de Parijse aanslagen in 2015 is complex, het debat gepolariseerd. In de roman La décision van Karine Tuil volgen we een rechter op de voet die moet beslissen over de vrijlating van een teruggekeerde Syriëganger. Carinne Elion-Valter houdt een pleidooi voor de ruimte die Tuils proza biedt: we naderen de ongrijpbare waarheid die achter geweld schuilt, en tegelijkertijd wordt de lezer met de feilbaarheid van het juridisch oordeel geconfronteerd.
- Karine Tuil, La décision (Gallimard 2022), 304 blz.
- Emmanuel Carrère, V13: Chronique judiciaire (P.O.L. 2022), 368 blz.
Een schommelend visioen
door Ezra Hakze
‘Poëzie is genot, een plaats waar je vrij kunt fantaseren over een wereld buiten de tralies van werk, kapitaal en klasse.’ Door Hannah van Binsbergens tweede bundel Kokanje sluimert een activistische poëtica die zich een post-kapitalistische wereld probeert voor te stellen. Ezra Hakze wandelde door het land van Kokanje en vraagt zich af of eerdere recensenten van de bundel niet zelf aan ‘kapitalistisch realisme’ lijden.
- Hannah van Binsbergen, Kokanje (Pluim 2022), 72 blz.
De vlucht vooruit
door Lodewijk Verduin
De Oostenrijkse schrijver Joseph Roth was – zoals de titel van zijn biografie onderstreept – permanent op de vlucht: voor de oorlog, antisemitisme, geweld, armoede, schulden en het nazisme. Lodewijk Verduin bespreekt hoe biograaf Keiron Pim uit een enorme verscheidenheid aan bronnen en biografische benaderingen overtuigend een leven weet te distilleren, en hoe groot de uitdaging voor de vertalers moet zijn geweest: ‘het mag een klein wonder heten dat er uit deze veelheid van stemmen een coherente, vloeiend lezende biografie is voortgekomen.’
- Keiron Pim, Eindeloze vlucht: het leven van Joseph Roth (vert. Lidwien Biekmann en Frank Lekens) (Atlas Contact 2022), 512 blz.
Uit de ‘Rentrée d’Hiver’
door Marjolein Corjanus & Manet van Montfrans
Vorig jaar begon de Nederlandse Boekengids een nieuwe traditie: het leveren van een beredeneerd overzicht van de ‘rentrées littéraires’. Redacteuren Marjolein Corjanus en Manet van Montfrans gidsen u nu langs de ruim vijfhonderd Franse romans van deze winter en lichten er enkele voor u uit.
- Philippe Claudel, Crépuscule (Stock 2023), 508 blz.
- Gaëlle Nohant, Le bureau d’éclaircissement de destins (Grasset 2023), 416 blz.
- Marie-Hélène Lafon, Les Sources (Buchet-Chastel 2023), 128 blz.
- Pierre Lemaitre, Le silence et la colère (Calmann Levy 2023), 592 blz.
Nawal El Saadawi, een wilde en gevaarlijke schrijfster
door Rachida Lamrabet
Schrijverscollectief Fixdit streeft naar meer diversiteit in de canon en het literaire veld. Op deze plek delen de auteurs van Fixdit hun visie op literaire teksten die van belang zijn voor een meerstemmige wereld. Voor haar bijdrage las Rachida Lamrabet De val van de imam van de Egyptische schrijfster Nawal El Saadawi, 'een historisch-socialistische feministe die de onderdrukking van de vrouw plaatste in een universeel systeem van patriarchaat, kapitalisme en neokolonialisme.'
- Nawal El Saadawi, De val van de imam (vert. Erika Peeters) (Kritak 1988), 230 blz.
Toen & Nu
dekolonisatie
kolonialisme
geschiedenis
geschiedenis
Wat kleeft aan de diepe tijd?
door Jilt Jorritsma
Jilt Jorritsma legt Jan van Akens dystopische toekomstverhaal ‘Proximale falanx’ op de snijtafel en laat zien hoe de dreigende ondergang van de ‘universele mens’ de lange geschiedenis en actualiteit van koloniaal racisme onzichtbaar maakt: ‘de mensheid als geheel daalt af tot de materiële wereld, zonder dat er wordt gekeken naar intermenselijke ongelijkheden.’
- Noah Heringman, Deep Time: A Literary History (Princeton University Press 2023), 320 blz.
- Malcom Ferdinand, Decolonial Ecology: Thinking from the Caribbean World (vert. Anthony Paul Smith) (Polity 2022), 300 blz.
Peranakan: verdelen en heersen als koloniale tactiek
door Liang de Beer
Het onrecht dat koloniaal Nederland aanrichtte in Indonesië staat volop in de belangstelling, maar het is nog altijd onderbelicht en onbekend hoe de Nederlanders omgingen met en gebruik maakten van de Chinese minderheid in dat land. Met een verleden als schakel en medeplichtige van het koloniale project blijft de positie van deze groep bijzonder en kwetsbaar. Liang de Beer bespreekt Patricia Tjiook-Liem’s Chinezen uit Indonesië, dat deze verborgen geschiedenis (gedeeltelijk) onthult.
- Patricia Tjiook-Liem, Chinezen uit Indonesië: de geschiedenis van een minderheid (Walburg Pers 2022), 240 blz.
Duizend-en-een ‘wonder women’
door Claire Weeda
De ondertitel van Janina Ramirez’ Femina luidt een nieuwe geschiedenis van de Middeleeuwen, via de vrouwen die daaruit zijn geschrapt. Ondanks de feministische drijfveer om de verhalen van onderbelichte historische vrouwen te vertellen, wordt die belofte maar half ingelost. Claire Weeda onderzoekt of Femina wel recht doet aan de complexe sociale hiërarchie waarin vrouwen destijds verkeerden, en vraagt zich af wat het betekent dat Ramirez vooral gegoede vrouwen een podium geeft.
- Janina Ramirez, Femina: een nieuwe geschiedenis van de Middeleeuwen, via de vrouwen die daaruit zijn geschrapt (vert. Mario Molegraaf) (Prometheus 2022), 432 blz.
Jajem en majem
Raymond van den Boogaard memoreert 'het radicalisme waarmee van de verdwijning van de meeste Joodse Amsterdammers gebruik is gemaakt om korte metten te maken met hun buurt' aan de hand van Jong in de oorlog: herinneringen aan de Plantage-Weesperbuurt Amsterdam 1940-1945: 'Amsterdam is door die dubbele slag van karakter veranderd, in stedenbouwkundig en cultureel opzicht.' Toch kunnen heden en verleden er soms nog heel eventjes samenvallen en een 'historische sensatie' veroorzaken, en juist dit 'wonderwel geslaagde boek' blijkt daarbij een uitmuntende gids.
- Willem Campschreur & Ester Wouthuysen, Jong in de oorlog: herinneringen aan de Plantage-Weesperbuurt Amsterdam 1940-1945 (Boom 2022), 320 blz.