2023#3 (juni / juli)
Politiek & Maatschappij
cultuurkritiek
oorlog
Over ‘passing’
door Grâce Ndjako
Aan de hand van literaire en populair culturele klassiekers als De grote Gatsby, Mad Men en Mariah Carey’s autobiografie onderzoekt Grâce Ndjako het concept 'passing' in Amerika: een persoon die een andere identiteit of ras aanneemt om de Amerikaanse droom na te streven en in dat ideaal te passen.
- Nella Larsen, Passing (Penguin 2020), 128 blz.
- F. Scott Fitzgerald, The Great Gatsby (Wordsworth Editions Ltd 2019), 208 blz.
- Mariah Carey (met Michaela Angela Davis), Mijn eigen verhaal (vert. Daniëlle Stensen, Tracey Drost-Plegt &Hennie Volkers) (Het Spectrum 2021), 368 blz.
- Britt Bennett, De vervlogen helft (vert. Lidwien Biekmann) (Hollands Diep 2020), 368 blz.
Hoe een vergeten oorlog te verslaan? Verhalen uit Jemen
door Frederike Geerdink
Frederike Geerdink las What Have You Left Behind?, waarin Bushra al-Maqtari de verwoestende uitwerking van het conflict in Jemen onderzoekt. Ze legt bloot hoe de strijd persoonlijke levens, sociale omgevingen en mensenrechten aantast, en de bevolking veelal geen andere optie dan de dood heeft gelaten. Al-Maqtari laat hiermee zien dat we niet afhankelijk zijn van westerse correspondenten om verhalen uit verscheurde landen aan een groot publiek te vertellen.
- Bushra al-Maqtari, What Have You Left Behind? (Fitzcarraldo 2023), 200 blz.
Kunst & Literatuur
roman
roman
oeuvre
roman
boekencultuur
Bea Vianen, of: schrijven in Suriname
door Astrid H. Roemer
Astrid H. Roemer herleest Bea Vianens Strafhok en maakt kennis met diens Sarnami, hai. Het blijkt een even bevreemdende als herkenbare ervaring. Bevreemdend vanwege de reproductie van stereotypen over de Surinaams-Hindoestaanse gemeenschap. Herkenbaar omdat het, zoals ook in haar eigen werk, er uiteindelijk om draait 'dat er in Suriname welbeschouwd geen Surinamer is die niet onophoudelijk geplaagd wordt door de gedachte het geboorteland te moeten verlaten.' Een pleidooi voor de autonomie van de tekst én de noodzakelijkheid je te verdiepen in de plaats en tijd van schrijven.
- Bea Vianen, Sarnami, hai (Suriname, ik ben) (Cossee 2021), 190 blz.
- Bea Vianen , Strafhok (Cossee 2022), 224 blz.
Wat er overblijft na de Holocaust: nieuwe Franse ‘microhistoires’
door Marjolein Corjanus
Marjolein Corjanus legde een mozaïek van Franse ‘microhistoires’ van na de Holocaust en las de romanschrijvers Anne Berest, François Noudelmann en Mathias Malzieu naast elkaar, op zoek naar de gemene deler van hun zeer diverse oeuvres. ‘Alle verschillen ten spijt, hebben deze zoektochten gemeen dat zij het lot van het kind, overgeleverd aan een oorlog tussen grote mensen, centraal stellen.’ Corjanus’ nieuwsgierigheid gaat vooral uit naar de strategieën die de auteurs hiertoe inzetten, omdat zij ‘uit noodzaak feiten, herinneringen en fictie verweven om hun verloren geschiedenis weer tot leven te wekken’.
- Laurent Joly, La Rafle du Vél d’Hiv (Grasset 2022), 400 blz.
- Mathias Malzieu, Le guerrier de porcelaine (Albin Michel 2022), 240 blz.
- François Noudelmann, Les enfants de Cadillac (Gallimard 2021), 224 blz.
- Anne Berest, La carte postale (Grasset 2021), 528 blz.
- , DNA Family Secrets (BBC 2021), .
Handen vol talismannen: het oeuvre van Patti Smith
door Geerte Verduijn
Van Patti Smith hoor je vaak dat ze meer dan voor muziek leeft voor poëzie en taal. Geerte Verduijn nam haar snel groeiende literaire oeuvre en fotografisch werk onder de loep: ‘Smith ziet zichzelf misschien niet als echte muzikant, maar ze is altijd een beetje punk gebleven’. Behalve de androgyne en multidisciplinaire artiest met een grote drang om niet in de pas te lopen, ziet Verduijn in haar werk ook een reflectie op het ouder worden, het verstrijken van de tijd. ‘Haar liedteksten zijn een vuist maar ook een poging tot contact; haar proza een zoektocht naar taal die kan troosten. Zo geeft ze al mijmerend vorm aan het leven.’
- Patti Smith, A Book of Days (Random House 2022), 400 blz.
- Patti Smith, Jaar van de aap (vert. Astrid Huisman) (De Geus 2020), 216 blz.
- Patti Smith, M Train (vert. Ton Heuvelmans) (De Geus 2015), 199 blz.
- Patti Smith, Just Kids: de geschiedenis van een vriendschap (vert. Kathleen Rutten) (De Geus 2012), 352 blz.
Smerigheid kent geen tijd: Ottessa Moshfeghs «Lapvona»
door Kyrke Otto
In het middeleeuwse dorp Lapvona, uit Ottessa Moshfeghs gelijknamige nieuwste roman, hopen de meest afgrijselijke rampen zich achter elkaar op: klimaatcatastrofe, dictatorschap, kannibalisme. Kyrke Otto laat zien hoe Moshfegh in Lapvona, net als in haar eerdere werk, met genre speelt. Hierdoor word je als lezer constant op het verkeerde been gezet, ‘alsof je nooit helemaal zeker bent in welke modus het boek gelezen moet worden.’
- Ottessa Moshfegh, Lapvona (vert. Lidwien Biekmann & Tjadine Stheeman) (De Bezige Bij 2022), 350 blz.
Van leescrisis naar geletterdheid
door Aleid Truijens
Onderzoek toont aan dat kansenongelijkheid en leesachterstanden hand in hand gaan, zo stellen ook de samenstellers van Omdat lezen loont. Aleid Truijens hield dit pleidooi voor effectiever leesonderwijs tegen het licht en plaatst het in de bredere context van late selecties en traditionele schoolindelingen: ‘De ‘typische’ vmbo’er of vwo’er bestaat niet; maar is een gevolg van voorspellings- en indelingsdrift, een constructie.’
- Yra van Dijk, Micha Hamel, Marie-José Klaver & Els Stronks (red.), Omdat lezen loont: op naar effectief leesonderwijs in Nederland (Pica 2022), 237 blz.
Toen & Nu
oudheid
Oogverblindend: het probleem met Cleopatra
door Jacqueline Klooster
Net als met Marilyn Monroe, is het probleem met Cleopatra dat we eigenlijk niet achter het oogverblindende beeld kunnen kijken en zo slechts kunnen gissen naar de mens daarachter. Want wat waren eigenlijk Cleopatra’s drijfveren om relaties aan te knopen met Julius Caesar en Marcus Antonius? Hoe nam ze de regering van Egypte ter hand? Hoe was de relatie met haar kinderen? Jacqueline Klooster bespreekt de beknopte nieuwe biografie door Francine Prose tegen de achtergrond van een allesverterende receptie.
- Francine Prose, Cleopatra: Her History, Her Myth (Yale University Press 2022), 208 blz.
Wetenschap & Wij
geschiedenis
taal
filosofie
biologie
ecologie
taal
De strijd om het verleden is een strijd over de toekomst
door Lukas M. Verburgt
Nu de eerder doodverklaarde geschiedenis haar wederopstanding beleeft op het wereldtoneel, is het voorstelbaar maken van een toekomst die beter is dan het heden belangrijker dan ooit. In de NIAS-Wesselingreeks gaat Lukas M. Verburgt in gesprek met prominente historici om erachter te komen wat dit betekent voor de rol van geschiedenis. In de zesde bijdrage voor deze reeks: Valérie Schafer over de online geschiedenis van het recente verleden en de conservatie van digitaal erfgoed voor de historici van de toekomst.
- Gabriele Balbi, Nelson Ribeiro, Valérie Schafer & Christian Schwarzenegger, Digital Roots: Historicizing Media and Communication Concepts of the Digital Age (De Gruyter 2021), 324 blz.
- Francesca Musiani, Camille Paloque-Bergès, Valérie Schafer & Benjamin G. Thierry, Qu’est-ce qu’une archive du web ? (OpenEdition Press 2019), 106 blz.
De wereld geschreven
door Wim Verbaal
Hoe de sprong te wagen tussen kwantummechanica en poëzie? Gewapend met de boeken van Bernard Silvestris en Karen Barad zoekt Wim Verbaal naar een nieuwe taal die het onderscheid tussen observator en geobserveerde, literatuur en wetenschap doet opheffen. Want, zijn onze observaties in woorden te vangen, of is de werkelijkheid iets dat zich niet in de representatieve waarde van taal uit laat drukken?
- Karen Barad, Meeting the Universe Halfway: Quantum Physics and the Entanglement of Matter and Meaning (Duke University Press 2007), 524 blz.
- Bernard Silvestris, De kosmos geschreven: een twaalfde-eeuws scheppingsverhaal (vert. Piet Gerbrandy, inl. Piet Gerbrandy & Guusje van der Meij) (Damon 2021), 176 blz.
Vermijd de dode wereld: over Hartmut Rosa’s «Onbeschikbaarheid»
door Miriam Rasch
De Duitse socioloog Hartmut Rosa is na het succes van zijn Resonanz uitgegroeid tot een ware ‘onthaastingsgoeroe’. Maar wat bedoelt hij precies met de term ‘resonantie’? Miriam Rasch las zijn nieuwe Onbeschikbaarheid, waarin hij zich opnieuw verzet tegen de gehaaste moderne mens. Een oproep tot luisteren en dwalen, om zo het onbeschikbare ruimte te geven.
- Hartmut Rosa, Onbeschikbaarheid (vert. Huub Stegeman) (Boom 2022), 160 blz.
Plantaardige intelligentie, een harde noot om te kraken?
door Norbert Peeters
‘Wat voegt het toe om een plant intelligent te noemen?’ Botanisch filosoof Norbert Peeters las het nieuwe Planta Sapiens van wetenschapsfilosoof Paco Calvo, waarin vanuit de neurobiologie wordt gekeken naar de potentie van plantaardige intelligentie. Want, ‘intelligentie is niet hetgeen de mens onderscheidt van de rest van de levende natuur, maar de gemeenschappelijke deler van al het leven op aarde.’
- Paco Calvo (met Natalie Lawrence), Planta Sapiens: Unmasking Plant Intelligence (Little, Brown and Company 2022), 281 blz.
Kooltjesbewakers
door Adelheid van Luipen
Hoe natuur te beschermen als de definities daarvan uiteenlopen? Het is een vraag die centraal staat in 'Het levende laten opvlammen' van de Franse filosoof Baptiste Morizot. Adelheid van Luipen las zijn pleidooi en zoekt naar een nieuwe ecologische verbeelding om voorbij het dualistische natuur/cultuur-denken te kijken, en zo naar duurzamere typen landbouw te streven.
- Baptiste Morizot, Het levende laten opvlammen (Octavo 2022), 224 blz.
It húsgesin, it heitelân, de wrâld
door Marjolijn Voogel
Goffe Jensma schetst in Exit Fryslân geen vrolijk beeld van de toekomst van taal en land. Marjolijn Voogel onderschrijft zijn diagnose maar relativeert het pessimisme. Aan de hand van recente boeken over Friesland maken we een onderhoudende rondreis langs onder meer het Friese landschap. En de nationale tradities? Die blijken zich ook in onze tijd met veel inventiviteit staande te houden.
- Goffe Jensma, Exit Fryslân. Taal, plaats enverbeelding in Friesland 1800-2022 (Noordboek 2022), 392 blz.
- Flip van Doorn, De Friezen: een geschiedenis (Thomas Rap 2021), 352 blz.
- Reitze J. Jonkman & Arjen P. Versloot, Fryslân, land van talen: een geschiedenis (Afûk 2018), 142 blz.