2022#1 (voorjaar) (voorjaar)

Kunst & Literatuur

cultuurwetenschap

Inleiding: het platteland – de idylle voorbij?

door Esther Peeren

Waar de aandacht in de politiek, in maatschappelijke debatten en in de literatuur de laatste decennia vooral uit leek te gaan naar de stad, komt het platteland sinds kort weer nadrukkelijker in beeld. Dit is bijvoorbeeld het geval in de romans Ons soort mensen (2016) en Onder buren (2021) van…
roman

De dorpsgeest: reïncarnatie en historische bijna-herinnering in Mo Yans «Life and Death Are Wearing Me Out»

door Emily Ng

In verschillende recente Chinese romans vormt het dorp de achtergrond voor maatschappijkritiek. Fictie wordt vermengd met historische gebeurtenissen in boeken als Woordenboek van Maqiao (1996) van Han Shaogong, over de maoïstische politieke beweging waarbij ontwikkelde jongeren te werk werden gesteld op het platteland; The Dark Road (2013) van Ma Jian…
roman

Het platteland in woelige tijden: schuivende tijdschalen in Ingrid Winterbachs «Die troebel tyd»

door Hanneke Stuit

Het platteland bevindt zich op een ongemakkelijke en ingewikkelde plek in de moderniteit. Het valt bij wijze van spreken tussen verschillende tijdsschalen en tijdsbelevingen in en komt daar in onze gedachten dan vast te zitten. Hierdoor ontstaat een rigide beeld van een onveranderlijk platteland. Deze publicatie komt voort uit het
film

De desillusie van de frontieridylle

door Tjalling Valdés Olmos

Chloé Zhao’s film Nomadland (2020) begint met een verlies: in de nasleep van de economische crises van de 21ste eeuw wordt het hoofdpersonage, Fern (Frances McDormand), gedwongen haar huis in het rurale Empire, Nevada te verlaten. Wonend in een busje reist ze als seizoenarbeider rond door het niet-stedelijke Westen van…
roman poëzie biografie

Plattelandsmythologie: het ideaalbeeld van de Amerikaanse boer in «The Dirty Life»

door Annebelle Bosch

Het contrast tussen de stad en het platteland in Westerse landen wordt vaak uitvergroot om het platteland voor te stellen als ontsnapping aan de chaos van het stadsleven. Ook tijdens de COVID-19 pandemie trekken veel, vooral welvarende mensen van de stad naar het platteland. De trek naar het platteland is…
roman roman

Het zwijgen van een dorp

door Anke Bosma

Singleton op zijn stilst, de debuutroman van Klaske Schep uit 2020, speelt zich af in Australië in het jaar 1975. De roman volgt Thomas, een homoseksuele journalist uit een boerengezin die onderzoek doet voor zijn lokale krantje. Gezien door zijn ogen ontvouwt zich voor de lezer langzaam maar zeker ook…
boekencultuur
Advertentie
Banner